Många människor drar förhastade slutsatser vad gäller lån. Vissa tror att lån endast är till för dom som inte har ordning på sin ekonomi, medan andra tror att lån bara är till för arbetslösa, människor med ett dåligt beroende eller socialbidragstagare. I och med Lyxfällan har också antalet människor som tar för givet att snabblån är något dåligt blivit betydligt fler än tidigare. Vi på Kreditgivarna.se vill ge förklaring på några av alla dessa myter om snabblån. Förhoppningsvis får du som läsare en annan uppfattning om snabblån och kanske inser även de konservativa att snabblån inte är något ondskfullt utan något som faktiskt gangnar låntagarna. Självfallet finns fall då snabblån blivit dyrare än tänkt, men det sker också med traditionella banklån där en bank är involverad och beviljar lånet, ofta efter granskning på låntagaren. Med det sagt skall vi nu läsa några av alla myter om snabblån.

Låna av följande kreditgivare

Vivus Ferratum_logo_white.ai kredit365-logo
Första lånet räntefritt upp till 6.000kr Första lånet räntefritt upp till 4.000kr Första lånet räntefritt upp till 3.000kr
Ha pengarna på kontot redan samma dag Ha pengarna på kontot redan samma dag Få besked direkt
Låna gratis i upp till 30 dagar Låna gratis i upp till 60 dagar Låna gratis i 30 dagar
Fler än 2.000.000 utgivna lån Mer än 1.500.000 kunder Låna med betalningsanmärkning
Ansök nu! Ansök nu! Ansök nu!

1. Bara folk med dålig ekonomi tar snabblån

Tomma fickorDen här myten är nog den mest förekommande. Många människor tror att lånen endast tas av folk som inte har planerad ekonomi och personer som tar lånet för att göra ett inköp de egentligen inte har råd med. Faktum är att många människor tar snabblån för att finansiera något alldagligt, så som en vinterjacka, resa, glasögoninköp eller något annat alldagligt och alldeles normalt. Många människor väljer också att ta ett lån för att baka in andra mer kostsamma lån under en ränta. Den metoden är något som många företag rekommenderar. Istället för att ha 5 st olika lån på mobiltelefoner, tv, dator, fälgar och kläder så kan man lägga dessa 5 lånen under ett och samma lån och på så vis även förhandla ner räntesatsen, vilket resulterar i att pengar sparas varje månad.

2. Snabblån är farliga

LånehajSnabblån är inte farligare än något annat om det förbrukas rätt. Visst kan en låntagare få problem med att betala tillbaka sitt lån om denne inte håller vad den lovar, dvs vad som står i lånavtalet. Anledningen till att snabblån inte alls är farligt är för att all information är tydlig och lättläst. Det finns således ingen information som undanhålls för att få dig som låntagare att ta ett lån som du egentligen inte har råd med. Samtliga kreditgivare vi lista på Kreditgivarna.se är väldigt tydliga med information kring vilket typ av lån som tas, hur mycket du kommer betala tillbaka varje månad, vad räntan är och hur mycket du totalt kommer betala tillbaka (inkluderat ränta och avgifter). Är man då noga med att läsa informationen som anges så finns ingen anledning att oroa sig för ett snabblån, dom är helt lagliga och väldigt informativa. Allt för att dom som låntagare skall känna dig trygg!

3. Ränta på snabblån är 1000-tals procent

Nej, snabblån har INTE en ränta på 1000-tals procent. Visst, den effektiva räntan kan vara på 1000% för vissa snabblån men det finns banker som erbjuder precis samma ränta på sina korttidslån. Anledningen till att ”ränta på flera 1000-tals procent” är en myt är för att folk tyckts tro att räntan är 1000% på ett enskilt lån. Dvs, om du lånar 5 000 kr så skall du betala tillbaka 50 000 kr. Så är alltså inte fallet, det du kommer betala tillbaka är mellan 400-800 kr beroende på långivare. Den effektiva räntan kan således vara runt 1000%, det blir dock inte rätt att säga att ”räntan på 1000%” i och med att det inte stämmer. Med det sagt vill vi förtydliga att alla snabblån inte är billiga. Det är därför det är viktigt att jämföra kreditgivare innan man tar ett lån!

4. Vem som helst kan ta snabblån

Tanken är att vem som helst skall kunna ta ett snabblån. Det skall vara ett alternativ då banken säger nej eller då banken kräver någon säkerhet, en säkerhet du kanske inte har möjlighet att ge för tillfället. Att kreditgivare beviljar lån till vem som helst är dock fel. Idag har samtliga kreditgivare en ansökningsprocess som alla potentiella låntagare går igenom. Beroende på ålder, inkomst, betalningsanmärkningar och andra parametrar så kan kreditgivaren neka eller acceptera den som ansöker om lånet. Många kreditgivare har också krav på ålder för att på så vis reducera risken för att deras låntagare hamnar i en skuld de inte kan betala tillbaka. Företagen försöker alltså skydda sina kunder och beviljar inte lån till de som är under en viss ålder för att på så vis säkra att låntagaren är mogen nog och tänkt igenom valet av lån tillräckligt.

5. Alla snabblån kostar, inget är ”räntefritt”

Fel, fel och fel! Vi har i tidigare inlägg skrivit om just lån som är helt räntefria. Lånen kostar alltså inget, noll, zero, nada att ta. Blir du sen med din betalning så kommer lånet självfallet kosta pengar men vissa av våra kreditgivare erbjuder helt räntefria lån i upp till 60 dagar. Du kan alltså låna 3000 kr utan att behöva betala tillbaka förens om 60 (!!!) dagar. Myten om snabblån som säger att inget är räntefritt är inte mer än en myt. Många företag är så pass säkra på att du som låntagare kommer vara så nöjd med deras service så att du återkommer som kund och med förhoppningen att du i framtiden kanske tar ett större lån. Söker du efter räntefria lån skall du dock vara helt säker på att företaget du lånar pengarna av verkligen erbjuder räntefria lån. Vi rekommenderar att du väljer någon av de kreditgivare vi tipsar om för att vara helt på den säkra sidan.

6. Långivarna bryr sig bara om pengar, inte sina kunder

girighetSom punkt 4 och 5 ovan förtydligar så bryr sig kreditgivarna om betydligt mer än bara sig själva. Vissa kreditgivare beviljar inte ens lån från folk som är under en viss ålder (vanligtvis 21), oavsett hur god ekonomi dessa personer har. Allt för att säkra att person i fråga är mogen nog till att förstå konsekvenserna med att ta ett lån. Det är dock ingen hemlighet att företag vill tjäna pengar. Precis som Handelsbanken (över 1 miljard kr i vinst under 2013), Nordea (runt 3,8 miljarder kr i vinst under 2013), Swedbank ( runt 6,2 miljarder kr i vinst under 2013) eller SEB ( runt 1 miljard kr i vinst under 2013) så vill även de kreditgivare som beviljar snabblån tjäna pengar.

”Myter om snabblån” är just det, bara myter

Som ni ser i våran lista kring myter om snabblån så finns det mycket okunskap när det kommer till snabblån. TV-program så som Lyxfällan har ökat en medvetenhet hos människor samtidigt som det gjort folk mer skeptiska till snabblån. Vi anser dock att så länge en person, företag eller organisation har kontroll och planerar kring sin ekonomi så bör det inte bli några problem. Planerar du för att betala tillbaka lånet inom överenskommen tid så kanske ett snabblån är väldigt fördelaktigt för dig. Planerar du istället på att ta ett lån utan någon plan på hur lånet skall betalas tillbaka så kommer du få stora bekymmer, det spelar således ingen roll om det är ett lån du tar på banken eller ett lån du tar hos någon av våra kreditgivare.

För att lära dig mer om lån ber vi dig läsa om någon av alla de kreditgivare vi tipsar om. Kom ihåg att det finns mycket du kan lära dig om hur företag och deras arbetssätt. Desto mer du vet desto mer fördel har du när du väl skall välja företag att låna pengar från.