Om du behöver ta ett privatlån för en renovering hemma, inköp av en begagnad bil, semesterresan till varmare breddgrader, eller vad du nu har siktet inställt på, har du närmare 100 banker, finansbolag och kreditinstitut att välja mellan. Utbudet av privatlån är enormt och frågan är om efterfrågan egentligen är så stor som det stora antalet långivare ger sken av. Hur som helst är det ingen helt facil uppgift att välja det bästa tillgängliga lånet, särskilt inte som ett privatlån löper med individuell ränta och det är långivaren som, utifrån en kreditprövning, bestämmer den löpande räntesatsen.

Många ansökningar ger många kreditupplysningar

Du kan givetvis söka lån hos flera banker samtidigt för att på så sätt se vilken bank som ger dig det bästa erbjudandet (det vill säga den lägsta räntan), men det finns ett litet problem med denna taktik och det är att det kommer att tas en större mängd kreditupplysningar. Varje enskild långivare kommer nämligen att ta en kreditupplysning för sin kreditprövning. Kreditvärdigheten i sig försämras inte med många kreditupplysningar, men de flesta banker och kreditbolag har som regel att titta närmare på själva antalet och ge automatiskt avslag om antalet anses vara för stort.

En låneförmedlare tar en kreditupplysning

Flera bankerOm du vill undvika att få många kreditupplysningar bör du ta hjälp av en låneförmedlare. Det finns ett tiotal sådana aktörer online och det tillkommer ett par ytterligare varje år. Om du ansöker om ett lån via en låneförmedlare kommer låneförmedlaren att ta en kreditupplysning på dig, men det är också den enda kreditupplysning som tas, oavsett hur många banker och kreditbolag som sedan kommer att ge dig låneerbjudanden.

En låneförmedlare fungerar nämligen precis som titeln skvallrar om. Låneförmedlaren gör en kreditprövning och förmedlar sedan vidare låneerbjudanden från ett antal olika banker och kreditbolag som du sedan får gå igenom i lugn och ro. När du hittar ett låneerbjudande du vill nappa på är det bara att teckna lånet direkt på nätet, antingen direkt på låneförmedlarens webbplats eller hos banken/kreditbolaget.

Bättre villkor med låneförmedlare

Genom att ta hjälp av en låneförmedlare får du inte bara fördelen att det endast tas en kreditupplysning. Som du säkert redan har räknat ut får du också fördelen att låneförmedlaren automatiskt presenterar de bästa möjliga erbjudandena. Det har att göra med dels att låneförmedlaren har ett stort nät att slänga ut för att fånga de bästa erbjudandena, dels att låneförmedlaren har storleken att utöva påtryckning på långivarna att pressa sina marginaler. Kort sagt gäller att du svårligen kan få en bättre ränta på ett privatlån genom att leta på egen hand. I tillägg är det inte sällan så att en låneförmedlare kan avtala med vissa banker och kreditbolag om att låntagare som använder sig av låneförmedlarens tjänster inte behöver betala exempelvis uppläggningsavgifter.

Att anlita en låneförmedlare är det snabba, enkla och framför allt smarta valet och det är inte så konstigt att denna lite speciella nisch när det gäller lån på nätet växer så det knakar.