Kreditkort kan betraktas som en löpande kredit, eller en stående kredit om man så vill. På så sätt har du alltid kontanta medel tillgängliga, även om du kanske inte har pengar på lönekontot eller i plånboken. Det finns ett antal utställare av kreditkort, men VISA och MasterCard är de två absolut mest kända och de flesta banker använder sig av dessa. Med ett VISA eller MasterCard kan du göra inköp och ta ut pengar ur bankomater var du än befinner dig i världen. Givetvis kan du också använda kreditkortet när du handlar på nätet.

Så här fungerar ett kreditkort

Ett kreditkort är egentligen bara en bit plast som fungerar som ett bevis på att du har ett kreditutrymme att utnyttja. När du använder kreditkortet för inköp av olika slag minskar den tillgängliga krediten och du får ett skuldsaldo. Skuldsaldot regleras sedan mot faktura med jämna mellanrum.

Att använda ett kreditkort för betalningar är lika enkelt som att använda ett vanligt bankkort/betalkort. Kortet har ett specifikt kortnummer och ett säkerhetsnummer. När du handlar på nätet är det dessa uppgifter du ska ange tillsammans med kortets giltighetstid. Handlar du i en fysisk butik används i stället kortets magnetremsa eller chip och du godkänner betalningen genom att använda kortets PIN-kod.

Kreditkortet behöver emellertid inte enbart användas när du saknar kontanta medel. De flesta kreditkort är kopplade till poängsystem och för varje krona du spenderar med ditt kort får du poäng. Ett mer specifikt tillfälle då det finns en fördel med att använda kreditkort är när du ska köpa en resa. Du får då nämligen nästan alltid en kompletterande reseförsäkring genom att betala med kortet.

Poäng på inköp

En stor fördel med att använda kreditkort är att du nästan alltid får poäng på nästan alla inköp. Olika kortutställare har givetvis olika förmånliga belöningsprogram, men klart är att du alltid får lite extra tillbaka om du använder kreditkort.

Dock bör man välja kreditkort med eftertanke, alldeles för många tar bara ett kort från den bank de har lönekontot på, men det gäller att välja bäst kreditkort för just dig, man ska välja ett kreditkort efter det konsumtionsmönster man själv har.

Att använda ett kort som har bra bonus vid flygresor ger ingenting om du aldrig flyger och tar man ut kontanter ofta så ska man hålla sig ifrån de kreditkort som har höga uttagsavgifter. Det är ganska lätt att hitta rätt kort bara man tänker efter lite grann före.
Poängen du tjänar fungerar som en slags valuta som du använder för att köpa förmåner. Det kan till exempel handla om hotellnätter och resor. I tillägg har varje bank och kreditinstitut som erbjuder kreditkort alltid en mängd stående erbjudanden, såsom till exempel rabatter på hotellnätter, försäkringar och bensin.

Så här ansöker du om kreditkort direkt på nätet

KreditkortDu kan skicka in en ansökan om kreditkort direkt på nätet och sedan behöver det inte ta mer än ett par dagar upp till en vecka innan du har kortet i din hand och kan börja använda det. Ansökan om ett kreditkort skiljer sig inte särskilt från ansökan om ett privatlån, detta eftersom det handlar om samma sak, nämligen kredit. Det innebär till exempel att kreditgivaren/kortutställaren gör en kreditkontroll utifrån en kreditupplysning. I kreditkontrollen undersöker kreditgivaren om din ekonomi är tillräckligt stabil för att du ska kunna betala tillbaka den kredit du använder. Kreditkontrollen utgör också underlag för kreditgivarens beslut om hur stort kreditutrymme du ska kunna ta del av.

Innan du tecknar dig för ett kreditkort gör du klokt i att undersöka vilka kort som finns. Här är det inte själva kreditkortsföretaget (VISA, MasterCard, m. fl) som är intressant utan den faktiska kortutställaren (banker, kreditinstitut, med mera). Titta på uppgifter om kreditgräns, exempelränta, årsavgifter och räntefria dagar för att se vilket kort som passar dig bäst.