Det låter kanske lite udda men som potentiell låntagare vad gäller både snabblån och privatlån finns möjligheten att hitta långivare som erbjuder räntefria lån. Ett räntefritt lån är ett helt kostnadsfritt lån, både på pappret och i praktiken.

Men, hela idén med lån är ju att långivaren betalar en kostnad för att täcka dels långivarens krav på avkastning på sin utlåning, dels en riskpremie (en slags försäkring mot att låntagaren inte betalar) – hur kan det då finnas räntefria lån? Jo, det är faktiskt så enkelt som att det att erbjuda räntefria lån fungerar som billig marknadsföring för långivarna. Om det är något alla tycker om är det låga kostnader och en långivare som erbjuder räntefria lån får naturligtvis automatiskt en konkurrensfördel gentemot konkurrenterna när det gäller att attrahera kunder.

Låna utan räntor och avgifter

Ett erbjudande om ett räntefritt lån är en okomplicerad historia. Som låntagare lånar du pengar under en viss tid och har ingen som helst skyldighet att betala något extra vid återbetalningen, förutsätt att du betalar i tid. Du ska betala tillbaka exakt samma summa som du får utbetald senast på förfallodatum. Skulle du återvända till samma långivare en gång till kan du emellertid inte låna gratis ytterligare en gång. Erbjudandet om att låna räntefritt gäller bara en gång per ny kund.

Ansök om räntefritt lån

Räntefria lånDet är ingen skillnad på ett ”vanligt” lån och ett räntefritt lån när det gäller hur låneansökan går till. Du ansöker direkt online enligt den vanliga standarden. Först anger du hur mycket du vill låna och vilken låneperiod du önskar. Sedan fyller du i en elektronisk låneansökan och skickar in den. Om du har e-legitimation kan du signera låneavtalet elektroniskt direkt för att snabba upp handläggningen.

När det gäller just lånebeloppet och låneperioden kan det dock finnas någon eller några begränsningar. Det belopp du kan låna räntefritt kan vara förutbestämt alternativt ligga inom ganska snäva ramar. Om du går utanför dessa ramar får du betala räntor och avgifter som vanligt. Låneperioden är i regel fast och det är bra att känna till att den ofta är kortare än vad som gäller för ”vanliga” lån som löper med ränta.

Se upp med det här

Ett räntefritt lån är kostnadsfritt till 100% i det fall du ser till att hela lånebeloppet är långivaren tillhanda senast på förfallodatum för lånet. Skulle din betalning komma in för sent börjar ordinarie avgifter för försening att debiteras. Först och främst börjar ränta löpa och inom kort tar långivaren ut en förseningsavgift på en fast summa. Innan du tar ett räntefritt lån ska du alltså vara helt på det klara med att du kommer att ha pengarna att betala tillbaka lånet i rätt tid.

Det är också viktigt att du ser till att du följer instruktionerna till punkt och pricka. Innan du skickar in din ansökan, dubbelkolla att det lån du ansöker om verkligen är räntefritt. Gör sedan ytterligare en kontroll innan du signerar låneavtalet.