Att samla lån är något som har blivit mer populärt på senare år. Det är fler och fler som inser fördelen med att slå ihop flera lån till ett lite större lån för att på så sätt minska de totala lånekostnaderna och även förenkla administrationen kring återbetalningen. Ett sammanhållet lån med lägre ränta ger mer kvar i plånboken varje månad och det är rekommenderat att man letar efter lösningar för att samla lån om man känner att skuldsättningen börjar bli lite väl ansträngande.

Lös dyra lån och krediter

Med ett samlingslån eller hopbakslån stryker du ett antal mindre lån och krediter. Det kan handla om snabblån, privatlån på mindre belopp, kreditkortsskulder, avbetalningsköp och liknande. Kreditbeloppen förs i stället ihop till en större summa och läggs upp som ett privatlån. Det faktum att alla småkrediter samlas ihop gör att kostnaden för lånen totalt sett blir mindre, detta eftersom det alltid är billigare att låna mycket än att låna lite.

Samla lanDet finns två sätt att lösa dyra lån och krediter. För det första kan du på egen hand vända dig till en bank eller ett kreditbolag som erbjuder privatlån och skicka in en låneansökan på ett belopp som täcker alla utestående skulder. För det andra kan du vända dig till en låneförmedlare som, utifrån din samlade skuldsituation, tar fram de mest fördelaktiga låneerbjudandena för dig. Om du läser mellan raderna ser du att sistnämnda är att föredra. Läs mer om låneförmedlare för samlingslån nedan.

Med ett samlingslån får du flera fördelar, förutom att din månadskostnad blir lägre. Några fördelar är att du:

  • Endast har ett lån att betala på vilket gör att du minskar risken att missa en betalning
  • Får möjlighet att frigöra pengar för sparande till en buffert
  • Får en bättre kreditvärdighet
  • Får en ”renare” kreditupplysning

Låneförmedlare hjälper dig att samla lån

Om du önskar samla lån för att få bättre kontroll på kostnaderna för dina lån är det rekommenderat att du väljer att gå via en låneförmedlare, och gärna en med lite extra stort fokus på samlingslån. En sådan låneförmedlare är med dig från början till slut och du är garanterad att få det bästa möjliga erbjudandet utifrån hur din ekonomiska situation ser ut. Det bästa är kanske att du själv inte behöver göra mer än att ange hur mycket du behöver för att lösa dina smålån och sedan välja ut den långivare hos vilken du vill ansöka om att samla lån.

Ett steg mot en skuldfri framtid

För många kan ett samlat lån vara ett första steg mot en skuldfri framtid, eller åtminstone en framtid för vilken skulderna är hanterbara. Genom att samla lån får man inte minst lite mer ro eftersom man har endast en långivare att förhålla sig till. Om man har en lite problematisk lånebild och har en förmåga att dra på sig smålån och krediter är det dock viktigt att också fundera lite mer övergripande kring den egna ekonomin. Samlingslånet utgör ett utmärkt verktyg för att få ner lånekostnaderna och förenkla återbetalningen, men för att få en mer hållbar ekonomisk framtid gäller det också att börja fundera kring hur och varför skulderna uppstod från början.