En kreditupplysning innehåller en samlad bild av en persons ekonomiska och finansiella ställning och utgör själva grunden för en mängd ekonomiska transaktioner i vardagen. Långivare tar kreditupplysningar för att kunna göra lagstadgade kreditprövningar, fastighetsbolag tar kreditupplysningar för att undersöka en potentiell hyresgästs ekonomi och aktörer inom telekommunikation inhämtar kreditinformation för att avgöra om ett avbetalningsköp eller ett abonnemang ska kunna beviljas.

Tidigare har det bara varit möjligt för just företag att ta kreditupplysningar, men numera finns ett par aktörer som erbjuder privatpersoner att inhämta kreditinformation om sig själva. UC AB är en av dem, Solventia är en annan.

solventia

Så här tar du en kreditupplysning på dig själv

Via Solventia, som är en tjänst som är helt inriktad på att erbjuda personliga kreditupplysningar, kan du hämta den kreditinformation som en långivare eller annan part skulle få vid en regelrätt kreditupplysning. Du ser alltså det exempelvis en långivare ser.

För att ta en kreditupplysning hos Solventia ska du först skicka ett sms till numret 72 550 (kostnad 10 kr). I detta sms ska du ange ”Solvent Personnummer”. Först skriver du alltså ”Solvent” och efter ett mellanslag skriver du ditt personnummer i formatet ÅÅMMDD-NNNN. Innan du gör det ska du dock se till att ditt mobilnummer finns registrerat på ditt namn hos din mobiloperatör. Om så inte är fallet kan du nämligen inte använda tjänsten. Du får sedan ett sms i retur och genom att svara på det får du sedan en kod som du fyller i på Solventias webbplats. När koden är ifylld visas din kreditupplysning. Detta andra sms kostar 140 kr och totalkostnaden är alltså 150 kr.

Solventia inhämtar kreditinformationen från kreditupplysningsföretaget Bisnode Sverige AB och man har ett återförsäljaravtal med denna aktör. Det betyder att UC AB, som är den största aktören inom kreditupplysning i Sverige inte är involverad och det kan vara en stor fördel för dig som redan har ett större antal kreditupplysningar.

Varför ta en kreditupplysning?

Den naturliga frågan är varför man ska ta en kreditupplysning på sig själv. Det finns två anledningar. För det första får du exakta uppgifter på hur din ekonomiska situation ser ut med deklarerad inkomst, information om betalningsanmärkningar och skulder, fastighetsinnehav, bolagsengagemang, med mera. Just informationen om betalningsanmärkningar kan vara mycket värdefull. Det är många som inte har en aning om att de har en betalningsanmärkning och vissa som har drabbats av en sådan har ingen aning om när den uppstod och när den kommer att tas bort.

För det andra får du svart på vitt på hur kreditvärdig du anses vara. Om du känner till din kreditvärdighet (anges som ”kreditscoring”) ser du vilka chanser du har att bli beviljad olika typer av lån i framtiden. Du kan också använda scoringen som ett underlag för att vidta åtgärder för att förbättra din kreditvärdighet.

Mer om Solventia

Solventia Norden AB är en bifirma som ingår i koncernen Finansteknik Norden AB. Moderbolaget har som affärsidé att ta fram tekniklösningar inom finans och lån. Solventia är ett varumärke som tillhör moderbolaget. Finansteknik Norden AB är i sin tur dotterbolag till SMS Pengar Norden AB.